Pe unul dintre site-urile ambasadei SUA la București a apărut următorul înscris: “ Răsărit de soare la Washington. Vă dorim un week-end senin!” Cei care și-au amintit cum, în urmă cu vreo trei decenii, într-un ziar dobrogean apărea un înscris, aparent fără cap și coadă, iar la vreo săptămână pica Ceaușescu s-au alertat imediat. E un mesaj pentru româneasca diasporă ce tocmai protesează în Piața Victoriei cu intenția, declarată, de a da jos guvernul PSD? Au început scenariile!
M-a luat și pe mine valul și am început să mă gândesc la ce îi mână pe diasporenii noștri în luptă. Mobiluri politice interne nu prea am găsit. Opoziția nu are interes să ajungă la guvernare deoarece e prea devreme, s-ar eroda până la alegeri. Mă gândeam că, probabil, e o chestiune economică: vor să-i împiedice pe ruși să pună mâna pe gazele noastre din Marea Neagră prin intermediul ungurilor. Dacă dispare politic Dragnea, Victor Orban rămâne cu ochii în soare. Ori să fie ceva legat de legea offshore, care ar cam deranja interesele companiilor străine?
Mi-am amintit, însă, de recenta întâlnire Trump – Putin de la Helsinki și a început să mă bântuie un gând. E drept, poate cam prea optimist. Să se fi analizat acolo stadiul aplicării înțelegerii de la Malta, din ’89, dintre Bush și Gorbaciov? Spionajul românesc adusese de acolo o hartă tare neliniștitoare pentru Romania. La vreo doi ani de la reîmpărțirea sferelor de influență și “realizarea noului echilibru european”, prin acordul între cele două superputeri, geograful șef al Casei Albe dădea în vileag o hartă cu ceea ce urma să se întâmple în Europa. Un institut de studii geostrategie moscovit proorocea și el pe o hartă destul de asemănătoare. Multe dintre pronosticurile făcute atunci s-au confirmat. Pentru altele sunt semne că se află în derulare.
Pe respectivele hărți Romania pierdea o parte din Transilvania în favoarea ungurilor, sudul Olteniei devenea o autonomie a unei guvernări țigănești și primea la schimb Basarabia până la Nistru, fără județele din sud aflate la Ucraina. Mă gândesc și eu acum, așa ca neștiutorul, să se fi discutat acolo la Helsinki și problema Romaniei? Dacă da, lucrurile parcă încep să se cam lege. Ce-ar fi ca cei doi lideri să-și fi făcut reciproc niște concesii. Americanii, pe măsură ce Turcia devine tot mai nesigură, au nevoie de o Romanie puternică pe acest flanc al NATO. Cum Ungaria nu are nicio valoare strategică pentru ei de ce nu ar fi convenit cu rușii, ca semn de încredere, refacerea Romaniei Mari, până la Nistru? Ce minunat cadou pentru centenarul nostru! Ar fi și un arc peste timp ce ar confirma ordinea internațională wilsoniană, consacrată prin Trianon.
Dar, reunificarea nu poate fi realizată de către o guvernare pro rusă. De aceea, garnitura Dragnea trebuie să cedeze locul uneia prooccidentale. Și atunci mitingul diasporei început în 10 august, ce parcă îmi aduce aminte de turiștii sovietici din ‘89, începe să capete logică. La schimb, Putin ar primi recunoașterea de către SUA a năzbâtiei cu Ucraina și Crimeea și de ce nu chiar adăugarea acelei Novaia Rasia. Așa-i că visez frumos? Doamne ajută!